Restauranger på Södermalm

Södermalm är en av Stockholms mest populära stadsdelar. hotell stockholm söderFaktum är att Södermalm fram till vikingatiden var en ö, men som genom den postglaciala landhöjningen med tiden sammanväxte med fastlandet. Södermalm var den av malmarna som först bebyggdes och redan i mitten av 1300-talet anlades Maria Magdalena kapell på den plats där kyrkan numera ligger. Den första bebyggelsen fanns vid Slussen och sedan har stadsdelen brett ut sig åt olika håll. Inte minst växte Södermalm snabbt under industrialiseringen i slutet av 1800-talet. På den tiden var Södermalm arbetarklassens bostadsområde. Idag har Södermalm blivit ett allt mer fashionabelt område med dyra bostäder och ett stort utbud av shopping, restauranger och nöjesliv. Södermalm har alltid haft en stark identitet. Redan under industrialiseringen uppstod begreppen ”söderkisar” och ”söderbönor”, vilket syftar på personer som har anknytning till Södermalm och som känner en samhörighet med platsen och kulturen där. De senare åren har smeknamnet SoFo myntats och spridits. Det står för South of Folkungagatan och följer därmed samma mönster som SoHo, South of Houston Street, på Manhattan. SoFo är en del av Södermalm som anses vara hippt och som innehåller många restauranger, caféer, second hand butiker, skivaffärer och småbutiker. Medborgarplatsen med Medborgarhuset, Söderhallarna och många restauranger är annars Södermalms centrum. Södermalm är platsen för många av Stockholms mest populära och besöksvärda restauranger och här tipsar vi om några av dessa.

Himlen

Restaurang Himlen är belägen 104 meter över marken och därmed har restaurangen en av Stockholms mest fantastiska utsikter. Restaurangen är belägen högst upp i den välkända byggnaden Skatteskrapan. Skatteskrapan stod färdig 1959, ritad av funkisarkitekten Paul Hedqvist och byggd för att vara huvudkontor för Skattemyndigheten i Stockholm. År 2007 renoverades Skatteskrapan och då lades även två våningar till ovanpå de ursprungliga 24 våningarna. Där huserar nu restaurangen Himlen, som är Södermalms högst belägna restaurang. Där finns också Skybaren för den som hellre är sugen på en drink och en enklare loungemeny. Det ryktas om att restaurangen ska starta uteservering på 25:e våningen och då lär Himlen locka ännu fler matgäster.

Gondolen

Gondolen är också en av de högst belägna restaurangerna på Södermalm. Det är nog också den restaurang som har den i särklass mest spektakulära utsikten. Gondolen svävar högt över Stockholms hamninlopp, 33 meter över havet, med en underbar utsikt över Saltsjön och Mälaren, men också över Gamla stan, Stadshuset, Hilton Slussen och Maria Magdalena Kyrka. Gondolen är förvånansvärt stor, totalt finns det plats för 330 matgäster, men restaurangen är indelad i flera olika avdelningar i olika storlekar, från det lilla Kungarummet med plats för 30 gäster till den stora matsalen med plats för 120 gäster. På Gondolen finns också en kvartersavdelning som kallas för Köket och som ligger i själva restaurangen. Där sitter alla gäster vid träbord och ser rakt in i det öppna köket där kockarna tillagar maten och det serveras enklare, men ändå vällagade rätter. Miljön på restaurangen är genomgående sober och elegant med linneservetter. Restaurangen ägs av Erik Lallerstedt och har så gjort sedan 1994, men den har långt mycket äldre anor än så. Redan 1935 invigdes nämligen restaurangen, samtidigt som den nya Katarinahissen. På Gondolen serveras vällagade svenska och internationella delikatesser och där finns även en mycket välbesökt cocktailbar. Sommartid finns även en Grillbar på takterrassen. Det finns också möjlighet att arrangera konferens på Gondolen, eftersom det finns ett välutrustat konferensrum där. Dessutom finns ett utbildningskök som är tänkt för grupper mellan 8 och 14 personer som vill laga sin egen middag tillsammans med en av Gondolens proffsiga kockar eller ha en vinprovning eller drinkutbildning, perfekt för svensexan eller möhippan.

Sjögräs

Restaurangen Sjögräs serverar som tur är inte bara sjögräs på menyn. Istället är Sjögräs något så ovanligt som en avslappnad kvalitetskrog. Där kan man äta uppfinningsrik och nysmakande mat med influenser både från Skandinavien och med mer exotiska inslag. Restaurangen vurmar kanske extra mycket för franska bistrorätter i nysvensk anda, men det finns maträtter för alla smaker. Om man inte vill utmana smaklökarna alltför mycket finns det dock några mer säkra kort på menyn, så som Kvällens Husman och Klassikern. På Sjögräs finns norra Europas största romsortiment och restaurangen arrangerar också både rom- och chokladprovningar. En trappa ner hittar man den mysiga romkällaren. Men det finns också en ordentlig vinlista och otroligt goda cocktails ifall man hellre är sugen på sådant. Sjögräs har nappat på trenden med ett öppet kök mitt i lokalen och personalen lägger stor vikt på presentationen av maten.

À la Crêpe

Idag finns det få creps- och galetteställen i Stockholm ifall man jämför med för ett tiotal år sedan då crepes var riktigt hett. En av de bästa crepesrestaurangerna hittar man på Södermalm, À la Crêpe, som serverar ett enormt utbud av crepes och galetter. Inne på restaurangen förs tankarna automatiskt till Frankrike och det visar sig att även personalen kan franska. Det finns en lång ciderlista och man kan serveras cider i olika kvalitetsklasser till sina crepes. Restaurangen har en fin uteservering och man ser många barnvagnar och småbarnsfamiljer vid borden, men lika ofta också förälskade par och lunchgäster från kontoren i närheten. På menyn hittar man allt ifrån klassiska crepes till moderna varianter med fantasifulla fyllningar, så det finns något för alla smaker. Som efterrätt finns en diger meny av söta pannkakor och restaurangen har också ett bra utbud av gluten- och mjölkfria rätter. À la Crêpe är ett mysigt krypin och stammisarna duggar tätt på restaurangen.