Hammarby IF Fotboll

Hammarby IF FotbollSom en del av idrottsföreningen Hammarby IF i Stockholm har namnet Hammarby kommit att bli synonymt med just fotbollslaget. Hammarby IF grundades år 1897 men det skulle dröja ytterligare 18 år innan man grundade fotbollsföreningen. 1915 är året då sektionen för fotboll grundas i samband med att Hammarby idrottsplats skapas, en av få bra gräsplaner i Stockholm på den tiden. Flera fotbollsklubbar ville gå samman med Hammarby IF för att kunna nyttja gräsplanen och ett av lagen var Johanneshovs IF, men då kravet var att Hammarby skulle byta namn till Johanneshov så blev det istället Klara Sportklubb som välkomnades. Hammarby IF spelade sin första match, mot Västerås SK, den 15:e augusti 1915.

Johanneshovs IF fick allt större problem och 1918 kontaktar de åter igen Hammarby IF om att gå samman. Resultatet av detta blir att de två klubbarna blir en och samma med namnet Hammarby men med ändringen att man gick med på kravet att spela i Johanneshovs randiga tröjor. Utseendet på spelardräkten har förändrats flera gånger under årens lopp men grönt och vitt har alltid varit centrala färger både enfärgat och randigt.

Hammarby var med 1924/1925 när allsvenskan startade i Sverige och i premiärmatchen mot Örgryte IS, den 3:e augusti 1924, tar Hammarby ledningen efter 11 minuter med ett mål gjort av Rikard Larsson och Hammarby IF kan stoltsera med att de gjorde det absolut första Allsvenska målet! Tyvärr förlorades matchen och när säsongen var slut låg Hammarby sist i tabellen och åkte ur Allsvenskan.

Under årens lopp har man bytt hemmaarena flera gånger. Hammarby IP, platsen där det startade 1915 användes fram till 1946/1947. Parallellt spelade man på Stockholms stadion från 1919 fram till 1953/1954. Säsong 1946/1947 är den primära hemmaarenan Johanneshovs IP och där spelar man till 1954/1955 då man flyttar till välkända Råsunda. Samtidigt hade man från 1967 Söderstadion som hemmaplan fram till 2013 då Tele2 Arena tas i bruk. Om du är en av många hammarbysupportrar som bor runt om i landet och anländer till hemmamatcherna med flyg rekommenderar vi att ni bokar hyrbil på Arlanda på www.hyrbilarlanda.com så att ni enkelt kan ta er till Tele2 Arena.

Det är Hammarbys matcher från 1970 talet och framåt man minns bäst med undantag för de år då Nacka Skoglund spelade, och var också den tiden då Hammarbys supportrar började sjunga på läktarna. Ju fler mål Hammarby gjorde, desto högre sjöng publiken. Det var också på 1970 talet som smeknamnet Bajen blev allmänt vedertaget och anammades av både supportrar och motståndare. Namnet Hammarbaj myntades på 50-60-talet, ett försök att säga Hammarby på engelska, och blev sedermera Bajen som de flesta av oss använder när vi pratar om fotbollslaget Hammarby.